Recept: gehaktballen

Het was hoog tijd voor een vers recept op deze site. Tegelijkertijd is dit toch wel één van de klassieke gerechten uit de Nederlandse keuken: gehaktballen. Vind je gehaktballen maar saai? Dan moet je zeker dit recept eens proberen. Recept GehaktballenVertrouwd en toch verrassend, en je maakt vriend en vijand blij met deze gehaktballen. Sterker nog: je vijand wordt met dit recept je vriend. Deze ballen gaan voor de Nobelprijs voor de Vrede. Just saying…

Ingrediënten

  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 35 gram ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngepersd
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/8 theelepel gemalen piment (allspice) (of gemalen kruidnagel)
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/8 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel umami paste
  • 3 eetlepels paneermeel (kan iets meer nodig zijn)
  • boter
  • zonnebloem- of arachide-olie

Bereidingswijze

  1. Doe het gehakt, ui en ei in een kom en meng het alvast een beetje door elkaar. Heel veel is niet nodig, je gaat nog meer er doorheen mengen.
  2. Voeg de ketjap, sambal, kruiden en umami paste toe. Meng dit allemaal goed door elkaar. Let op: het is een vrij natte massa, maar het is belangrijk dat nu alle ‘vochtige’ ingrediënten en kruiden goed gemengd worden.
  3. Nu kun je het paneermeel toevoegen. Waarschijnlijk heb je drie eetlepels nodig, maar begin voor de zekerheid met twee. Het hangt namelijk af van de grootte van je ei hoeveel je precies nodig hebt. Je merkt het vanzelf als het voldoende paneermeel is: je gehakt wordt meer een samenhangende massa, die nog wel wat plakt, maar niet te makkelijk uit elkaar valt.
  4. Als het goed is heb je nu ongeveer 400 gram gehaktmengsel. Maak daar nu 4 ballen van 100 gram van, en je kunt gaan bakken.
  5. Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan, en voeg, als de boter is gesmolten, nog 1 eetlepel zonnebloem- of arachide-olie toe.
  6. Braad de gehaktballen rondom bruin aan. Blus het geheel af met 80-100ml lauwwarm water en laat de gehaktballen op een laag vuur ongeveer 20 minuten gaar sudderen.

Smakelijk eten!