Een halve kip

Er zijn een aantal recepten die we al jaren gebruiken. Sommige komen uit kookboeken, sommige komen van het internet. Voor die laatste categorie hebben we een speciale map (voor die eerste categorie hebben we flink wat meters boekenplank, trouwens). In die map zit ook een heerlijk recept voor een caesar salad met kip. Dit recept The ultimate makeover: Chicken Caesar salad” komt van de BBC en wil dat je kipfilets grillt. Dat kun je doen, maar dan zou ik kipdijfilet gebruiken, want dat is veel lekkerder, en goedkoper. Natuurlijk wel van een echt goede kip, dus niet plof of pseudo-plof.

Maar wat nog veel makkelijker is, misschien nog wel veel lekkerder is, en wat absoluut no waste is, is kip die je over hebt van zo’n gegrillde kip. Toegegeven, in een gezin met 2 kinderen zal er weinig van een hele kip overblijven, maar als je met minder personen bent en niet (meer) zo geneigd bent een hele kip in één keer naar binnen te werken (been there, done that – en te vaak ook) dan blijft er vaak wat over. I-de-aal voor in deze salade.

Wat deze salade overigens bijzonder lekker maakt is de dressing. Niet moeilijk te maken, eenvoudige ingrediënten, maar mijn hemel, wat een umami-bommetje is dat. Ik vind de geur zelfs een beetje richting truffel gaan. Twee tips voor de dressing: je kunt ook prima sour cream in plaats van yoghurt gebruiken. En als je de kans hebt de dressing eerder te maken, dan is dat zeker aan te raden. Kunnen de smaken lekker op elkaar inwerken.

Laatst hadden we enorm veel zin in deze salade, maar we hadden geen zin om eerst kip te kopen of zelf te grillen. Dus hebben we een halve kip besteld bij Kloek, aan het Vredenburg in Utrecht. We bestelden de halve kip met lemon roast om mee te nemen, en genoten van een lekkere Maximus Saison 5 tijdens het wachten.

Ik weet niet of we ooit nog zelf een kip gaan grillen als je deze kip kunt kopen. Echt onwijs, onredelijk en verschrikkelijk lekker. De grap was alleen dat we na het plukken van de helft van de kip eigenlijk wel genoeg kip voor de salade hadden. Nee, kleine kippetjes serveren ze niet bij Kloek!

Bonen spek en kipEn dus heb je nog een keer plezier van je kip: een lekker boterham met kip. En ik experimenteerde met bruine bonen (het is nog steeds het jaar van de boon!). Dit keer niet zelf geweekt en gekookt, maar voor het gemak een keer van Hak. Wat spekjes uitbakken en er bij doen, de kip erbij, en nog een sneetje geroosterd brood: lunch is ready. Hoppa.