De barbecue staat in het vet, de schaatsen mogen er dit jaar misschien eens uit, de eerste borden boerenkool met worst hebben we achter de kiezen en de verwarming is een paar graden hoger gezet. Het ‘binnenseizoen’ is weer begonnen. En voor de foodies onder ons betekent dat dus dat het Kookseizoen weer begonnen is!
Bij het nieuwe Kookseizoen hoort natuurlijk verse inspiratie om de eettafel op te fleuren met nieuwe gerechten uit binnen- en buitenland, en dat betekent dus ook dat het tijd is voor nieuwe kookboeken! Niet voor niets wordt begin november – inmiddels traditioneel – het Kookboek van Het Jaar gekozen, en vindt de Kookboeken7Daagse plaats. Tijdens deze 7 dagen worden koken, kookboeken en de kookboekenschrijvers in het zonnetje gezet. Dat gebeurt niet alleen door de boekwinkels en de bibliotheken, maar ook door kookwinkels. Natuurlijk allemaal met als doel: meer kookboeken verkopen. En tja, laat ik eerlijk zijn, bij mij begint het ook weer te kriebelen: er moet iets nieuws op de plank!
Ook al heb ik genoeg kookboeken – ik kan er inmiddels meer gerechten uit maken dan in mijn leven redelijkerwijs mogelijk is – er komen zo af en toe kookboeken langs die ik dan toch eigenlijk wel wil hebben. Op dit moment heb ik deze drie boeken op mijn verlanglijstje staan:
Om nog even terug te komen op de Kookboeken7Daagse en de verkiezing Kookboek van het Jaar: op de website van de Kookboeken7Daagse vindt je veel informatie over de activiteiten die tijdens deze week worden georganiseerd. Daarnaast kun je ook nog tot en met 9 november stemmen op de genomineerde kookboeken voor de Gouden Garde publieksprijs 2016. Dit jaar zijn dat de volgende titels:
Nederlandse Kookboeken
- Over Rot, Meneer Wateetons – Fermenteren kun je leren, maar ga niet zomaar aan de slag. Meneer Wateetons legt het allemaal uit.
- Smokey Goodness, Jord Althuizen – Alles over barbecue, op zijn Amerikaans, door een Nederlander. Onder andere bekend van TV, èn wereldkampioen in de categorie Whole Hog Barbecue.
- Zuur, Bas Robben – Alles over zuur, theorie en recepten. Van de oer-Hollandse zuurkool tot een Vietnamese salade. Soms is alles wat eten nodig heeft slechts een beetje zuur.
Vertaalde kookboeken
- Basisboek India, Amandip Uppal – Een basisboek ‘Indiase keuken’, bedoeld voor de beginnende koker van Indiase gerechten.
- Gone Fishing, Mikkel Karstad – De vakjury van de Kookboek van het Jaar verkiezing noemt het een ‘koffietafelboek met maakbare recepten’. Over vis dus, uit Scandinavië.
- Het Nieuwe Vegalicious, Alice Hart – Een ‘feelgood-foodbijbel’ staat op de voorkant, met meer dan 200 vegetarische recepten. Daar kun je wel even mee vooruit.
Stemmen kan via de site van Kookboek van het Jaar.