Loaded Mais

Inspiratie voor deze geroosterde maiskolf kreeg ik van de foodtruck Mister Maisguy en ik maakt een variant die goed past bij een Mexicaanse maaltijd. Hij is niet heel moelijk om te maken, maar hou er wel rekening mee dat een maiskolf wel wat tijd nodig heeft om te garen boven een grill of (elektrische) barbecue. De toppings voor de mais kun je natuurlijk ook prima al eerder maken.

Loaded MaisIngrediënten

  • 4 Maiskolven
  • 4 el mayonaise
  • 1½ tl Chipotle paste (La Morena, AH)
  • 200 gram Hüttenkäse (bijvoorbeeld bakje Danone)
  • ¼ tl chilipoeder
  • (gerookt) paprikapoeder
  • 2 el gehakte koriander

(Tip: als je geen chipotle paste kunt vinden, dan kun je ook de pittige variant van het gerookte paprikapoeder gebruiken.)

Bereiding

Maak de maiskolven schoon: verwijderde bladeren en de draden. Als er nog een stuk steel aanzit kun je die laten zitten – je kunt de maiskolf dan makkelijker draaien en vasthouden. Zit er geen steel meer aan, steek er dan een dikke houten prikker in zodat je een handvat maakt.

Leg de maiskolven op de grill of BBQ. Draai de kolven regelmatig, zodat ze niet verbranden.

Terwijl de maiskolven op de grill garen doe je de hüttenkäse in een schone (kaas)doek. Pers nu zoveel mogelijk van het water er uit. Je houdt nu een droge, korrelige kaas over.

Doe die kaas in een bakje en doe er een ¼ theelepel zout bij. Meng het goed en proef het, als er nog wat zou bij kan, voeg dat dan toe.

Voeg de chilipoeder toe aan de kaas en meng het goed door elkaar.

Meng 3 eetlepels mayonaise en meng dit met 1½ tl chipotle pasta, als je niet van pittig houdt, begin dan met wat minder en proef om te bepalen of je er nog meer in wilt doen.

Als de maiskolven gaar zijn, haal ze dan van de grill en laat ze heel even rusten. Besmeer de maiskolven daarna met de chipotle mayonaise en bestrooi met de hüttenkäse. De kaas zal aan de mayonaise blijven plakken.

Doe de paprikapoeder overheen (let op dat je niet de pittige variant doet, dan wordt het snel te pittig) en vervolgens nog de fijngehakte koriander.

Dit gerecht maakte ik op mijn Mexicaanse avond, samen met de kip uit de oven en de Yucatan aardappels.