Kip-Knolselderij Ovenschotel

Ik deins er niet voor terug om gewoon wat dingen te proberen. Deze ovenschotel met kip, prei en champignons, met bovenop een puree van aardappels en knolserderij, is er zo eentje. Omdat hij eigenlijk veel te lekker is om voor mezelf te houden, deel ik mijn recept met jullie. Het is genoeg voor vier personen, of drie grote eters òf twee mensen met een berentrek.

Retro-look? Jazeker. Maar dat maakt de ovenschotel niet minder lekker!

In het gerecht is kip verwerkt. Daar kun je kipfilet voor kopen (of als je toch koopt: neem kipdijfilet), maar het werkt nog veel beter met een restje goede gegrilde kip. Bij ons blijft er altijd wel wat kip over, en dat verwerk ik dan vaak in een caesar salad of op een goed belegd broodje. Dit keer koos ik het als ingrediënt in deze ovenschotel. Het is maar 150 gram wat er in gaat, maar een goede gegrilde kip is zò smaakvol, dat dat echt genoeg is.

Heb je geen kip over hebt, dan kun je natuurlijk ook  gewoon verse kip gebruiken. Snij de kip dan in blokjes en bak deze even of, en dat is misschien nog wel lekkerder, pocheer de kip in kippenbouillon. Dat geeft de kip extra veel smaak, en dat proef je terug. Die kippenbouillon kun je dan weer in een ander gerecht gebruiken. Je zou de kippenbouillon ook kunnen gebruiken in dit gerecht, maar ik denk zelf dat de groentebouillon hier beter past vanwege de smaakbalans.

Ingrediënten

 

  • 400 gram geschilde aardappels, in stukken gesneden
  • 200 gram geschilde knolselderij, in stukken ongeveer net zo groot als de aardappels
  • 1 flinke ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei, middelmaat
  • 250 gram champignons
  • 150 gram gegrilde kip (zie inleiding)
  • ½ blokje groentebouillon (een heel blokje voor 1 liter, is een heel blokje goed voor een halve liter gebruik dan een hele)
  • 3 eetlepels bloem
  • 300 ml melk
  • 200 ml water
  • ¼ theelepel All spice
  • 2 eetlepels Engelse mosterdpoeder
  • 2 theelepels Worcestershire saus
  • ½ theelepel Tabasco
  • 50 gram roomboter + 2 eetlepels

Bereidingswijze

Voor de puree:

  1. Kook de aardappels en knolselderij in dezelfde pan, met wat zout, in ongeveerd 20 minuten gaar;
  2. Giet de aardappels en knolselderij af als ze gaar zijn en laat heel even uitdampen;
  3. Pureer de aardappels met de knolselderij met een pureestamper of een pureeknijper;
  4. Roer 50 gram boter door de puree en doe er wat zout, peper en een snuf nootmuskaat bij (naar smaak);
  5. Zet de puree apart en ga verder met de vulling van de ovenschotel.

Voor de vulling:

  1. Snij de ui in vier kwarten en vervolgens in ringen;
  2. Snij de knoflook in plakjes, of maak hem fijn met de knijper, als je dat liever doet;
  3. Verhit twee eetlepels boter in een pan met een dikke bodem;
  4. Doe de ui en knofloook in de pan, en laat het op laag vuur staan totdat de ui net begint te kleuren;
  5. Snij het donkerste groene deel en de onderkant van de prei. Spoel de bovenkant van de prei goed om te zorgen dat er geen grond in de prei zit. Snij de prei over de lengte doormidden. Snij daarna de halve preien in reepjes van ongeveer 1 centimeter breed. Als de prei toch nog zanderig is, dan kun je de prei nu nog even spoelen;
  6. Maak de champignons schoon met een borsteltje of een stukje papier en snij ze in plakjes. Als de champignons heel groot zijn kun je ze eerst nog even halveren;
  7. Voeg de prei toe aan de ui en knoflook en bak deze even kort mee;
  8. Voeg de All Spice toe en roer deze goed door de ui, prei en knoflook;
  9. Doe nu de champignons toe en laat deze even meebakken, tot ze een klein beetje zacht beginnen te worden;
  10. Doe nu de bloem bij de groenten en roer deze er goed doorheen. Let er op dat je bloem niet verbrandt;
  11. Verkruimel het halve groentebouillonblokje in de pan;
  12. Voeg het water en de melk onder voortdurend roeren geleidelijk toe zodat de bloem en het vocht kunnen binden;
  13. Als de de bloem begint te binden, voeg dan het mosterdpoeder toe.
  14. Laat het geheel ongeveer 5 tot minuutjes zachtjes pruttelen tot de prei mooi zacht begint te worden;
  15. Voeg nu de kip toe (omdat de kip al gaar is hoeft deze nu niet lang in de pan);
  16. Doe nu de Worcestershire saus en de Tabasco er bij, roer het geheel goed door, en voeg nog wat zout en peper toe, naar smaak, en laat het nog heel even doorstoven, twee minuutjes is genoeg. Je kunt ook nog wat Worcestershire saus en Tabasco toevoegen. Zet het vuur af en ga verder met de volgende stap.

Laatste stap: de schotel

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden als je hetelucht circulatie gebruikt)
  2. Doe de groente met kip in een flinke ovenschaal
  3. Verdeel de aardappel-knolselderijpuree over de groente, zò, dat de ovenschaal goed afgedekt wordt
  4. Zet ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de puree begint te kleuren. Als je de ingrediënten wat meer hebt laten afkoelen kan het zijn dat je wat meer tijd moet uittrekken. Voor een beetje extra kleur kun je de laatste 5 minuten nog het grillelement van je oven aanzetten (als je oven een grillfunctie heeft natuurlijk…). Blijf er wel bij, want het kan ineens hard gaan, en niemand zit te wachten op een zwarte ovenschotel…

Opmerkingen

  • De hoeveelheid Tabasco is een suggestie; als je er niet van houdt, kun je het ook weglaten. Het geeft het gerecht net een pittige nasmaak die het gerecht wat mij betreft wel afmaakt.
  • Heb je geen all spice? Geen probleem, je kunt ook een beetje kruidnagel gebruiken; maak deze natuurlijk wel fijn. Ik vind kruidnagel wel iets sterker van smaak, dus ik zou de hoeveelheid voor de zekerheid halveren. Beter te weinig dan te veel is hier het devies.