Recensie: De Zelftemmer

Ik begin meteen maar met een full disclosure: ik ben fan van het culinaire tijdschrift Bouillon! en het boek van Will Jansen, die ook uitgever is van dat prachtblad, heb ik cadeau gekregen. Ik heb geprobeerd dat niet van invloed te laten zijn op deze recensie, maar enige onbewuste beïnvloeding kan ik niet uitsluiten.

De Zelftemmer of De kok die mensen aardig kookte (coverafbeelding)Eind vorig jaar verscheen het boek De Zelftemmer of De kok die mensen aardig kookte van Will Jansen. De titel is misschien wat gek, maar wees gerust het gaat hier niet om een kannibaal die goed wist hoe je een vrouwendij à point gaart.

Het boek beschrijft het leven van Edwin Egging, begaafd kok, die ook maar een mens is. Met een achtergrond van een vader met losse handjes en niet altijd even veel geluk in de liefde. Een kok die succesvol kookt, maar zakelijk het niet altijd even goed voor elkaar heeft. En een kok die niet vies is van een slok.

Met flashbacks naar zijn jeugd en eerdere relaties en drankmisbruik, verhaalt het boek over Edwin die met een ingedommeld restaurant in Drenthe weer tot leven kookt, met een filosofie die uitgaat van de ‘verborgen’ kwaliteiten van ingrediënten. Door de juiste combinaties te gebruiken worden mensen aardiger voor elkaar, en voor zichzelf. In het boek is hierover zelfs een appendix opgenomen met ingrediënten en hun kwaliteiten.

Naast de verborgen kwaliteiten, is het hele boek is doorspekt met misschien wel hele, maar op zijn minst, halve waarheden over bijvoorbeeld de top van de Nederlandse (en Franse) horeca en ook de horeca in Utrecht in voorbije jaren. Daarvoor putte Will Jansen ongetwijfeld uit zijn eigen ervaringen: hij was in de jaren 80 eigenaar van cafés De Zaak en Orloff – en de roddels en geruchten die hem destijds ter ore kwamen. Of dingen die misschien wel echt gebeurd zijn, wie zal het zeggen.

Ook kun je goed merken dat Will Jansen het culinaire blad Bouillon! uitgeeft. Zo af en toe lijkt het alsof je een extended edition van het blad leest: restaurants, chefs, gebeurtenissen, boeken, ideeën, reizen – zo’n beetje alles wat met eten te maken heeft en je ook in Bouillon! tegenkomt vind je terug in De Zelftemmer. En niet alleen historische figuren komen er in voor, ook hedendaagse ondernemers, waar Will vast een zwak voor heeft vind je terug. Zoals Inge Stolk en Arjan Smit van De Pronckheer in Cothen, bijvoorbeeld (en ik begrijp zijn zwak, maar dat terzijde).

Het boek is vlot geschreven, en leest soms als een jongensboek, maar dan voor volwassenen. Liefhebbers van gastronomie en de menselijke maat zullen dit boek zeker waarderen.

De Zelftemmer van Will Jansen is te koop (ook in E-book versie) bij de bekende (online) verkooppunten. Het is uiteraard ook te bestellen bij Bouillon Uitgeverij! En als je daar dan toch bent, bestel dan meteen de nieuwste Bouillon! mee, of neem meteen een (proef)abonnement. Daar wordt je óók een stuk gelukkiger – en dus aardiger – van 😉.