Het recept is voor vier personen als bijgerecht, of voor twee als hoofdgerecht.
Ingrediënten
- 1 pakje Tom Yum (Fair Trade Original)
- 150 gram gaar soepkipvlees*
- 700ml kippenbouillon
- 100 gram oesterzwammen, in reepjes
- 150 gram champignons, in kwarten**
- 6 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 3 lente-uitjes, schuin fijngesneden
- 1 ui, middelgroot, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- ½ rode peper, in dunne plakjes (bewaar wat voor de garnering)
- verse koriander, voor garnering
* als je geen gaar soepkipvlees hebt, kun je ook 150 gram kippendij pocheren in de bouillon en daarna fijnsnijden. Vul eventuele verdampte bouillon aan met wat water
** er worden vaak stro-champignons gebruikt in dit recept; in Nederland kun je die vrijwel alleen in blik krijgen, en daar ben ik niet zo’n fan van, vandaar dat ik hier champignons gebruik. Je kunt het natuurlijk ook vervangen door meer oesterzwammen of andere paddenstoelen, zolang die de smaak niet gaan overheersen.
Bereiding
- Verhit een eetlepel olie in de pan, en voeg de ui, knoflook en peper toe en laat die zachtjes bakken, tot de ui glazig wordt.
- Doe de oesterzwammen en champignons erbij en roer even door.
- Voeg de bouillon en de Tom Yum pasta toe en breng aan de kook.
- Laat drie minuten doorkoken en voeg dan de fijngesneden kip en de tomaatjes toe en breng weer aan de kook.
- Voeg na twee minuten de lente-ui toe en kook nog 1 minuutje door.
- Verdeel de Tom Yum Kai over borden of kommen en garneer met de rest van de gesneden peper en de koriander.
Tip: als je de soep niet zuur genoeg vindt, kun je een beetje limoensap toevoegen tijdens het koken; vind je de soep tijdens het koken te flauw, voeg dan wat vissaus toe.