Mexicaanse kip uit de oven

De inspiratie voor dit recept komt van Rick Bayless, in de Verenigde Staten beschouwd als één van de experts op het gebied van de Mexicaanse keuken. Met drie Mexicaanse restaurants, meerdere kookboeken en een TV-serie (genaamd Mexico – One Plate at a Time) dat al meer dan 12 seizoenen meegaat kun je wel stellen dat hij wel iets weet van de Mexicaanse keuken. In Nederland is hij niet heel erg bekend volgens mij, maar gelukkig heb ik wel een boek van hem – in het Nederlands nota bene. Mexicaanse kip uit de ovenIn dat boek, ‘De Mexicaanse Keuken’, staan talloze Mexicaanse recepten die wel wat verder gaan dan de TexMex tacos en nachos die we hier doorgaans eten (die trouwens ook heel lekker kunnen zijn). Ik haalde uit het boek inspiratie voor deze kip. De limoen zorgt ervoor dat de kip sappig blijft en fris van smaak is. De kruiden zorgen voor een heerlijke Mexicaanse tint, het recept is eigenlijk supersimpel, dus wat wil je nog meer.

Ingrediënten

 • 1 goede kip van ongeveer 1,2kg*
 • 3 eetlepels boter
 • ½ theelepel marjolein
 • ½ tl thijm
 • ½ tl oregano
 • ½ tl gerookt paprikapoeder (zoete variant)
 • ½ tl chipotlepasta
 • ¼ tl zout
 • ¼ tl gemalen komijn (djinten)
 • 1 ui
 • 1 limoen
 • 4 tenen knoflook, gehalveerd

*  ik gebruikte hier een Franse *** Beter Leven maiskip voor. Een goede kip is altijd aan te raden, probeer de beste kip te kopen die je je kan veroorloven. Hoe beter de kip, hoe beter de smaak. De hoeveelheid kruiden hier is voldoende voor een kip tot ongeveer 1½kg, is je kip veel zwaarder dan moet je misschien iets meer gebruiken van alles.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden met hete luchtcirculatie of 200 graden met alleen boven- en onderwarmte.

Maak de boter zacht door deze bijtijds uit de koelkast te halen, of kneed hem zacht met je handen. Niet de boter smelten.

Kneed alle kruiden, het zout en de chipotlepasta door de boter.

Was de limoen en snij hem in vier parten. Schil de ui en snij die ook in vier parten. Van de knoflook het velletje verwijderen en de tenen in de lengte halveren.

Stop de limoen, ui en knoflook in de holte van de kip: eerst twee parten limoen, dan 2 halve knoflooktenen, vervolgens twee parten ui, vier halve knoflooktenen, de andere twee parten ui, gevolgd door nog twee halve knoflooktenen en tot slot de overgebleven twee parten limoen.

Ga met je handen voorzichtig onder het vel van de kip bij de kipfilets en maak het vel voorzichtig los van het vlees. Pas op dat je het vel niet beschadigt met je nagels. Probeer zo ver mogelijk te komen, en probeer het ook bij de dijen. Het helpt wellicht om de kip los te maken als deze opgebonden is. Hou je het touw of elastiek heel, dan kun je hem straks gewoon weer makkelijk dichtbinden.

Neem nu een deel van het boter en kruidenmengsel en smeer dat zo goed mogelijk in de ruimte onder het vel. Het hoeft niet heel erg precies, maar probeer heel dikke klonten te vermijden. Zachtjes de boter een beetje kneden als hij nog wat hard is kan helpen.

Smeer de overgebleven boter over de hele kip, met name aan de bovenkant op de borststukken en rondom de dijen.

Bind de kip eventueel weer op en zet deze op een rooster in een niet al te hoge ovenschaal of bakplaat. Je wilt niet dat de kip in zijn eigen vocht ligt, want dan wordt hij niet zo mooi krokant.

Zet de kip nu in de oven. De baktijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de kip. Een kip van 1,2kg in een over met de hete luchtcirculatie doet er ongeveer 50-60 minuten over. Denk er dan wel aan dat je de kip na ongeveer 30 minuten draait zodat de andere zijkant van de kip naar de ventilator staat. Je kunt natuurlijk ook werken met alleen boven- en onderwarmte. De bereidingstijd kan dan iets langer zijn.

Om te controleren of je kip gaar is kun je het allerbeste een kernthermometer gebruiken. De temperatuur van de dij moet 74 graden zijn en van de borst 64 graden. Heb je geen kernthermometer, prik dan met een prikker in dij en borst. Komt er helder sap uit, dan is de kip gaar. Omdat de kip na het prikken vocht verliest moet je niet te vroeg prikken omdat je het risico loopt dat de kip te droog wordt.

Snij de kip in tweeën of vieren, afhankelijk van honger en gezelschap en serveer met bijvoorbeeld de Loaded Mais en de Yucatan Aardappels.