Recept: hartige wafels met aardappels en kaas
Weinig producten zijn zo veelzijdig als aardappels. Je kunt ze koken, bakken, friet mee maken of pureren. Maar je kunt aardappels voor heel veel dingen gebruiken, en een restje aardappels hoef je helemaal niet weg te gooien. Met dit makkelijke recept tover je dat restje heel makkelijk om in iets lekkers.
In juni was er een groot overschot aan frietaardappels, want als er geen festivals zijn, dan eten we geen friet. Blijkbaar. Of zoiets. In ieder geval dreigden bergen van die aardappels in de vergister te verdwijnen. Zonde, zo vond een aantal mensen, en het idee om deze aardappelberg direct aan de consument te verkopen was geboren.
Op diverse plaatsen in Nederland kon je voor een klein bedrag zoveel frietaardappels halen als je kon meenemen. Sommige mensen gingen daarin wel heel ver; in Utrecht zag ik mensen met een winkelkar vol èn nog een paar van die grote IKEA shoppers van het terrein vertrekken.
Ik hield het zelf bij een slordige 20 kilo (inclusief klei) en het heeft me toch best wat moeite gekost om die aardappels te verwerken. Hoe die mensen met die karren vol dat hebben gedaan is me een raadsel. Laten we er maar van uit gaan dat ze voor de hele buurt hebben gehaald.
Zoveel aardappels gaf natuurlijk wel ruimte om eens te experimenteren. Natuurlijk werden er aardappels tot friet verwerkt, maar we hebben ze ook gewoon als gekookte aardappels gegeten, ik heb er puree van gemaakt met boter en room en die ingevroren, en ik heb ook puree gebruikt om er weer andere dingen mee te maken. Zoals een Duits Kartoffelbrot, Amerikaanse potato rolls (of buns) voor hamburgers, aardappelkroepoek en ook deze wafels. Je hebt er vast wel wat van op mijn Instagram feed langs zien komen.
Het recept is belachelijk simpel, en de kaas geeft het net dat beetje hartige extra. Daar kun je natuurlijk nog wel mee spelen door een sterkere of een minder sterke kaas te gebruiken. Dit recept gaat uit van standaard Hollandse geraspte belegen kaas.
De aardappelpuree zelf is niet op smaak gebracht met boter, melk, zout, peper of nootmuskaat; het is gewoon gekookte en gepureerde aardappel. Door de aardappels in een pureerder te doen (nóóit een staafmixer of blender!) wordt de textuur extra zacht, wat de puree geschikt maakt om in de wafels te verwerken. Je kunt het ook met een stamper of een vork doen, maar dat is wel flink veel meer werk.
Ingrediënten
- 150 gram aardappelpuree
- 150 gram bloem
- 150 gram melk
- 50 gram geraspte kaas (belegen)
- 10 gram bakboeder
- ¼ theelepel zout
Beslag maken
- Meng in een kom de bloem met de bakpoeder, het zout en de kaas. Dit kan nog met een garde, maar je kunt ook alvast je mixer gebruiken. Die zet je natuurlijk op de laagste stand, anders zit je hele huis onder de bloem, behalve je kom.
- Doe de aardappelpuree er bij in de kom en meng het geheel met een mixer.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en mix het geheel tot het een behoorlijk dik beslag is. Zorgt dat alle bloem is opgenomen in het beslag, maar mix niet te lang.
Je beslag is nu klaar om gebakken te worden.
Wafels bakken
Om de wafels te bakken gebruikte ik een standaard grillapparaat, zo eentje waar je ook tosti’s en panini’s mee kunt maken door de bakplaatjes te verwisselen. Als jij ook zoiets hebt, dan heb je het makkelijk, want dan kun je gewoon deze instructies volgen:
Neem een flinke lepel met beslag. Ik gebruik zelf een ijsschep met zo’n knijpfunctie, zodat het deeg makkelijk loslaat. Ik gebruik die ook voor oliebollen en zo, en zelden voor ijs, trouwens. Heb je niet zo’n schep, reken dan ongeveer twee eetlepels – of haal er eentje bij de HEMA bijvoorbeeld, kost nog geen 5 euro (prijsniveau september 2020 😉 ).
Dat beslag doe je in je wafelapparaat (dûh!). Ik heb plek voor twee wafels, dus ik doe er twee, da’s logisch.
Bak de wafels ongeveer 5 minuten. Dat verschilt natuurlijk een beetje per apparaat, dus dat moet je even testen. Bij mij is hij na 5 minuten perfect wafelig, bij 6 minuten krijgt hij nog wat meer bruining en dan wordt hij iets hartiger. Daar kun je dus een beetje mee spelen, en de wafels naar je eigen smaak bakken.
Heb je nou niet zo’n handig apparaat maar wel een wafelijzer voor op het fornuis? Dat werkt natuurlijk ook. Het is alleen wat lastiger met de temperatuur regelen. Ik vermoed dat je er al wel ervaring mee hebt; deze wafels verschillen niet zo van andere wafels, natuurlijk 😉
Meer receptideeën van FeedMe.blog?